El Govern reconeix les 3.722 empreses i entitats que ofereixen avantatges als 552.171 titulars del Carnet Jove

Junqueras destaca el paper d'aquesta eina com a "símbol d'identificació" de tota una generació i com a "instrument de política pública de treball"

El Govern reconeix les 3.722 empreses i entitats que ofereixen avantatges als 552.171 titulars del Carnet JoveEl vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha presidit aquest vespre l’acte de reconeixement a les empreses, comerços, entitats i institucions que ofereixen un total de 8.172 avantatges, beques i accés a programes de caràcter social als 552.171 titulars del Carnet Jove (CJ), d’entre 12 i 30 anys. A l’acte l’han acompanyat la directora general de Joventut, Marta Vilalta, el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, el director de l’Agència europea de Carnet Jove, Manel Sánchez, i el director territorial de CaixaBank a Barcelona, Jordi Nicolau.  

L’acte, que ha tingut lloc aquest vespre al CaixaForum de Barcelona ha reunit un total de 150 representants dels 3.722 col·laboradors actuals del carnet, quinze dels quals han estat guardonats per la seva trajectòria o per l’alta valoració del seu servei.  La periodista Ariadna Oltra ha conduït l’acte, en el qual també hi ha participat l’humorista Peyu.  

Durant la seva intervenció el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, ha destacat el paper del Carnet Jove com un “símbol d’identificació” de tota una generació i ha volgut posat en valor el seu paper com a “instrument de política pública de treball” en els programes de Joventut i com a eina de contacte directe amb els joves.  

Junqueras també ha mostrat el seu reconeixement a les empreses col·laboradores i patrocinadores de tot Catalunya pel seu compromís amb aquest projecte durant aquestes tres dècades i les ha emplaçat a continuar treballant amb el Govern “per a seguir potenciant el Carnet Jove, donant-li un impuls social”, acompanyant els joves en la construcció dels seus projectes de vida.  

En aquest sentit, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha posat l’èmfasi en què després de 30 anys d’expansió del programa, “ara volem fer del Carnet Jove una eina al servei de les polítiques de Joventut i adaptar-lo a les necessitats actuals del jovent.” “És per això que des del Govern treballem per fer un carnet encara més inclusiu i integrador, i volem  potenciar-ne la seva orientació social i emancipadora. Davant de nous temps i nous reptes, oferirem també un nou Carnet Jove”, ha afegit Vilalta.

Col·laboradors guardonats per Carnet Jove  

Els quinze col·laboradors guardonats aquest vespre han estat: Port Aventura, avantatge més ben valorat pels titulars del carnet a través d’una enquesta; El Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, un dels col·laboradors més antics; Televisió de Catalunya, que ofereix cinc de les deu beques de pràctiques professionals que ofereix el CJ; el FC Barcelona, un dels avantatges més utilitzats en l’àmbit dels esports; Instituts Odontològics, que promou l’hàbit en la prevenció de la salut bucal, amb gratuïtats en la higiene; Abacus, cooperativa de productes educatius; Waynabox, empresa turística totalment en línia; Llagurt, empresa mitjana de joves emprenedores; Turó de la Seu Vella de Lleida, com a exemple de la diversa oferta de monuments i museus del CJ; FICOMIC, Saló del Còmic i Saló del Manga, com a esdeveniments culturals més utilitzats pels titulars; Temporada Alta, un dels principals festivals d’arts escèniques del país; Circuit Urgellenc; integrat per nou cinemes de les comarques lleidatanes i pirinenques; i tres empreses d’àmbit local: Fotografia Niepce de Reus, el Centre Òptic Tàrrega i ADE Idiomes de La Sénia.  

Segons una enquesta pròpia del Carnet Jove, el 31% de les empreses i entitats col·laboradores del carnet indiquen que el principal motiu per adherir-se al Carnet Jove és el “d’ajudar els joves”. Així mateix, els col·laboradors valoren molt positivament la gran penetració del carnet entre la joventut catalana, i fins un 64% estan molt satisfets amb la iniciativa.  

Avantatges diversos i arreu del territori  

Pel que fa a la tipologia d’avantatges de què poden gaudir els joves titulars, la major part es correspon als de l’àmbit de la cultura (1.267), seguits pel turisme i mobilitat (1.038), la formació (1.019), la salut (1.000), la tecnologia (800), l’esport (775) i el lleure (326), mentre que els 1.947 restants corresponen a d’altres tipologies.  

Per àmbits territorials, la demarcació de Barcelona concentra la major part d’avantatges, amb un total de 5.239, seguida de la de Girona (1.128), Lleida (799), Tarragona (678) i Terres de l’Ebre (281). Hi ha 47 avantatges que només s’ofereixen en línia, i que no estan associades a cap àmbit territorial.  

A més dels avantatges basats en els descomptes o gratuïtats en serveis, el Carnet Jove té l’objectiu de promoure l’accés dels joves a l’entorn professional. En aquest sentit, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha remarcat el programa de Beques Carnet Jove, del qual ja han gaudit un total de 77 joves, que han pogut adquirir experiència en àmbits professionals molt concrets a través d’una beca al llarg d’un any.  

Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana de Joventut, Cesc Poch,  ha explicat que l’aplicació mòbil del Carnet Jove és l’App més descarregada de la Generalitat i n’ha destacat la potencialitat, on a banda de tots els avantatges que hi ofereix també és una porta d’entrada dels joves als diferents serveis de la Generalitat com són els programes Garantia Juvenil i Erasmus +, els recursos i vies d’accés per a l’orientació de la carrera laboral i acadèmica, la informació sobre beques, habitatge, cohesió social, gènere o salut.  

Els titulars del carnet també poden accedir a aquestes informacions i recursos de les polítiques de joventut mitjançant la recepció d’un butlletí electrònic en línia i a través de l’espai #somjoves que s’ha habilitat tant al web com a l’APP del Carnet Jove.  

Xifra rècord de titulars  

Al tancament del 2016, el Carnet Jove ha arribat a la xifra rècord de 552.171 titulars entre 12 i 30 anys, que supera el rècord històric de l’any anterior i que el situa en el 10% de tots els carnets joves expedits a Europa. Per franges d’edat, la que més penetració experimenta entre el conjunt de la joventut catalana és la de 18 a 21 anys, amb un 51%, seguida per la de 22 a 25 (50%), 26 a 30 (26%), 14 a 17 (26%) i 12 a 13 (8%). Aquestes xifres situen el percentatge mitjà de penetració del carnet entre la joventut catalana en un 34%, de manera que un de cada tres catalans joves tenen el carnet.  

A nivell territorial, les Terres de l’Ebre és la demarcació amb més predomini del Carnet Jove, amb un 41% de penetració, seguida del Camp de Tarragona (36%), les comarques de Lleida (35%), Barcelona (34%) i Girona (33%). Altres dades estadístiques indiquen que les noies superen els nois en 6 punts entre els titulars del Carnet Jove, i que la meitat són carnets financers.  

30 anys del carnet i acció participativa  

El reconeixement d’aquest vespre s’emmarca en els actes de celebració dels 30 anys del Carnet Jove, que es van iniciar a finals del 2016 amb un acte de reconeixement  als joves titulars i un concert de celebració i que han comptat també amb l’aplicació d’una nova imatge del Carnet Jove.  

Així mateix, l’actuació més destacada coincidint amb aquest aniversari és l’acció participativa que hi ha en marxa perquè els propis titulars del carnet defineixin com volen que sigui el Carnet Jove del futur. En aquest procés, que s’acabarà el proper juny, ja hi han participat en línia més de 7.500 joves, que han opinat al voltant de la tipologia dels avantatges que ofereix el Carnet Jove, com són el transport públic, la mobilitat internacional, així com les possibilitats que aquesta eina pot oferir en l’àmbit de la informació i els recursos sobre l’ocupació i l’emancipació juvenil.  

El Carnet Jove està gestionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant l’Agència Catalana de la Joventut, i compta amb la el suport de CaixaBank, encarregada de la distribució.
Compartir:

Enllaços